A vodka a világ egyik legismertebb és legkedveltebb szeszesitala, amit leggyakrabban Oroszországgal és Lengyelországgal azonosítanak. Ma már mondhatni globálisan elterjedt. A vodka a tiszta, semleges ízéről ismert, ami a különleges desztillációs eljárásnak köszönhető. Ennek során a készítők a lehető legnagyobb tisztaságot igyekeznek elérni.
Az ital alapanyaga leggyakrabban gabona (búza, rozs) vagy burgonya, de napjainkban kukoricából, rizsből és más növényi alapanyagokból is készülhet. A vodka különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül magas alkohol- és alacsony szennyező-anyagtartalmú ital, ami lehetővé teszi, hogy tisztán, jéggel vagy koktélok alapjaként is fogyasszák.
Az ízesített nedűk is népszerűek; ezek gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy más aromákkal gazdagítják a semleges ízvilágot, ami különösen kedveltté teszi a koktélok szerelmesei körében. Az orosz és lengyel hagyományok szerint a vodka lehűtve, kis pohárban kínálható, és mellé ízletes falatokat, mint például savanyúságokat vagy füstölt halat ajánlott fogyasztani.